Μεταμόσχευσαν με επιτυχία τεχνητούς κερατοειδείς

Ελπίδα για εκατομμύρια ασθενείς σε ολόκληρο τον κόσμο


Με πλήρη επιτυχία στέφθηκε η μεταμόσχευση τεχνητών κερατοειδών χιτώνων από Σουηδούς επιστήμονες σε 10 ασθενείς, μια εξέλιξη που προσφέρει ελπίδα σε περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όρασης εξαιτίας βλαβών του κερατοειδούς!

Φτιαγμένα εξολοκλήρου από συνθετικό κολλαγόνο, τα μοσχεύματα "παρότρυναν" την ανάπλαση των νεύρων και των κυττάρων του ματιού, με αποτέλεσμα το μόσχευμα να ενσωματώνεται πλήρως στο μάτι.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η όραση ασθενούς επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα με τέτοιο τρόπο.

Την κατασκευή και τη μεταμόσχευση των τεχνητών κερατοειδών πραγματοποίησε η ομάδα της Μέι Γκρίφιθς του Πανεπιστημίου Λίνκοπινγκ και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση Science Translational Medicine, η όραση έξι εκ των δέκα ασθενών βελτιώθηκε από 20/400 σε 20/100, που σημαίνει ότι μετά τη μεταμόσχευση μπορούσαν να βλέπουν αντικείμενα 4 φορές πιο μακριά απ' ό,τι πριν από την εγχείρηση, ενώ κάποιοι άλλοι παρότι δεν υπήρξαν επιπλοκές μετά τη μεταμόσχευση θα χρειαστεί να φορούν φακούς επαφής.

Σύμφωνα με τη Μέι Γκρίφιθς: "Στόχος μας ήταν στην ουσία να εξετάσουμε την ασφάλεια της μεταμόσχευσης τεχνητών μοσχευμάτων σε ανθρώπους έτσι η βελτίωση της όρασης τους ήταν ένα πραγματικό μπόνους για μας".

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η μεταμόσχευση κερατοειδούς είναι η συχνότερη μεταμόσχευση ανθρώπινου οργάνου παγκοσμίως και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 100.000 τέτοιες μεταμοσχεύσεις παρότι οι ασθενείς είναι περίπου 10.000.000!

Πηγή: «E» - Έθνος online 27/8/2010


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις