Δελτίο Τύπου 23/08/2010


Σημεία Συνέντευξης Τύπου της Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου, στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας με τους νέους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Συνάντηση εργασίας με τους νέους Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είχε σήμερα 23/08/2010, στο Υπουργείο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης Θρησκευμάτων.

Στους 116 νέους Διευθυντές τέθηκαν οι άμεσες προτεραιότητες για την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς, καθώς και ο ετήσιος και 4ετής προγραμματισμός.

Η Υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε Συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε το πλαίσιο του προγραμματισμού και τους στόχους για τους νέους Διευθυντές Εκπαίδευσης. Παράλληλα έδωσε στοιχεία σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των Διευθυντών, η τοποθέτηση των οποίων έγινε βάσει των διατάξεων του νέου νόμου 3848/2010.

Η Υπουργός μεταξύ άλλων, ανέφερε :

«Η επιλογή των Διευθυντών έγινε κατ’ εφαρμογή του νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε το Μάιο. Θεωρούμε ότι είναι μια σημαντική στιγμή για την εκπαίδευση και για τη Διοίκηση της εκπαίδευσης, που βασικός στόχος ήταν η αποκομματικοποίηση της, η επιλογή με αντικειμενικά κριτήρια σημαντικών στελεχών. Στόχος μας είναι η αντικειμενική επιλογή να αποδείξει ότι οδηγεί και σε αξιοκρατία.

Εφαρμόσαμε ένα νόμο ο οποίος είχε σημαντικές αλλαγές. Στα μέσα Ιουνίου πέρασαν από τη Βουλή οι Πρόεδροι των Συμβουλίων, οι οποίοι επέλεξαν τους νέους Διευθυντές.

Οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια ήταν απολύτως αντικειμενικά και οι πίνακες με τα μόρια όλων των υποψηφίων πριν από τη συνέντευξη, κοινοποιήθηκαν στον καθένα χωριστά. Δηλαδή ο κάθε υποψήφιος ήξερε όχι μόνο τα δικά του μόρια πριν πάει στη συνέντευξη, αλλά τα μόρια όλων των συνυποψήφιων του.

Η συνέντευξη έγινε με πρωτοφανή τρόπο που όχι μόνο στην εκπαίδευση, αλλά και στη Δημόσια Διοίκηση. Δηλαδή υπήρξε τράπεζα θεμάτων, τα οποία ήταν σε γνώση των υποψηφίων. Οι υποψήφιοι εκτός από τα τυπικά της συνέντευξης εξετάστηκαν και σε θέματα τα οποία τους δόθηκαν με φάκελο, αποχώρησαν από την αίθουσα, μελέτησαν το φάκελο και επέστρεψαν στην Επιτροπή.

Στην ποιοτική ανάλυση, όσον αφορά τη Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση το 43% των επιλεγέντων έχει μεταπτυχιακές σπουδές, το 10% έχει διδακτορικά, το 55% έχει δεύτερο πανεπιστημιακό πτυχίο, το 72% έχει τίτλους Διδασκαλείου Εκπαίδευσης - αναφέρομαι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, το 72% διαθέτουν πιστοποίηση στην Πληροφορική και το 21% πιστοποίηση σε επίπεδο ΙΙ της γλώσσας.

Στις γυναίκες το ποσοστό από 9% στην Πρωτοβάθμια πήγε στο 16% - παραμένει βεβαίως μικρό ποσοστό, αν σκεφτούμε την εκπληκτική πλειοψηφία των γυναικών στο χώρο της εκπαίδευσης.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχουμε 76% που διαθέτουν μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών, 28% διδακτορικό, το 31% έχουν δεύτερο πτυχίο, το 79% έχουν πιστοποίηση στην Πληροφορική και το 24% διαθέτουν πιστοποίηση σε επίπεδο ανώτερου του Β2 στην ξένη γλώσσα.

Έπαιξε σημαντικό ρόλο η εμπειρία των Διευθυντών. Στη συντριπτική πλειοψηφία έχουν διατελέσει Διευθυντές σχολείου, ενώ ένα 50% είχε στο παρελθόν θέση Διευθυντή Εκπαίδευσης ή Προϊσταμένου Γραφείου, Σχολικού Συμβούλου, αλλά και περιφερειακού Διευθυντή.

Στους περιφερειακούς Διευθυντές σήμερα δόθηκαν πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Είναι μια συνάντηση εργασίας που κρατά όλη τη μέρα και αφορά το σύνολο των θεμάτων που αλλάζουν φέτος στο σχολείο. Αναλυτική ενημέρωση για τα 800 σχολεία, για το ψηφιακό σχολείο - που η συνολική παρουσίαση θα γίνει στο τέλος του Σεπτέμβρη - το θέμα της αυτό-αξιολόγησης των σχολικών μονάδων - που είναι μια σημαντική προτεραιότητα - η έναρξη όλων των διαδικασιών επιμόρφωσης - που αφορά και τους νεοδιορισμένους και τους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν στα 800 σχολεία - και το θέμα της διανομής των βιβλίων.

Θα είναι οι πρώτοι Διευθυντές στους οποίους θα εφαρμοστεί η αξιολόγηση διοικητικών στελεχών, η οποία θα είναι και ετήσια. Δηλαδή οι Διευθυντές αυτοί θα κριθούν με βάση τους στόχους, το διοικητικό έργο το οποίο θα επιτύχουν και τους παιδαγωγικούς στόχους οι οποίοι θα τεθούν.

Η σωστή λειτουργία των σχολείων και η σωστή τοποθέτηση του ανθρώπινου δυναμικού ήταν ένα από τα ζητήματα που απασχόλησαν το Υπουργείο από πέρσι το Νοέμβριο.

Στους Διευθυντές δόθηκε πλάνο κατά ημέρα, δηλαδή από σήμερα μέχρι την 30η Σεπτέμβρη τι περιμένουμε σε καθημερινή βάση.

Τους δόθηκε επίσης όλο το υλικό του σχεδιασμού της χρονιάς και του σχεδιασμού του μήνα, όπως ταυτόχρονα δόθηκαν και συγκεκριμένα μηνύματα : ένας από τους στόχους που πρέπει να έχει η χώρα στο χώρο της Διοίκησης είναι ότι τα στελέχη της Διοίκησης είναι δημόσιοι λειτουργοί. Δεν προέρχονται ούτε από κομματικές επεξεργασίες ούτε από κομματικά γραφεία, επιλέγονται με αντικειμενικά κριτήρια και ο στόχος τους και η αποστολή τους είναι να υπηρετούν το λαό και την πολιτεία μέσα από τα προγράμματα της κάθε εκλεγμένης Κυβέρνησης.

Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Θεωρώ ότι η αποκομματικοποίηση και σωστή λειτουργία της Διοίκησης θα αποφέρει πάρα πολλά στη χώρα.

Το δεύτερο μήνυμα είναι ότι τα στελέχη της Διοίκησης θα κριθούν για το πάθος τους για δουλειά, την επίτευξη στόχων, αλλά και για την αντίστασή τους σε θέματα όπως είναι η ανομία».

Επισυνάπτονται κείμενα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Συνέντευξη Τύπου:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναδημοσίευση ή άλλη χρήση των άρθρων της ιστοσελίδας είναι θεμιτή, μόνο αν συνοδεύεται από τα πλήρη στοιχεία των συγγραφέων και του διαδικτυακού τόπου.

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ: 1) Τα γραφόμενα στην ιστοσελίδα αυτή προορίζονται για ενημερωτική χρήση. Δεν αποτελούν συστάσεις εξατομικευμένης θεραπείας ή/και διάγνωσης και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την επιστημονική συμβουλή του Ειδικού Επαγγελματία για κάποιο συγκεκριμένο περιστατικό. 2) Σε κάθε άρθρο αναγράφονται τα στοιχεία των συγγραφέων του και στο τέλος της ανάρτησης η πηγή προέλευσης, όταν πρόκειται για αναδημοσίευση από άλλο ιστότοπο. 3) Αναδημοσιεύσεις από άλλες ιστοσελίδες και κείμενα άλλων συγγραφέων, δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις θέσεις μας.


ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ VIDEO:




ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Εγκύκλιοι - Υπουργικές Αποφάσεις

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ - Ειδήσεις